Dataverlies voorkomen
Dataverlies
Helaas komt het nog voor dat ondernemingen al hun data kwijtraken. Dit komt omdat de gegevens niet goed zijn opgeslagen of omdat er geen reservekopie is gemaakt. Vaak zijn er dagen nodig om de informatie weer terug te halen. Ook kan dataverlies voor sommige bedrijven hun faillissement betekenen. Wat kunnen bedrijven zelf doen om ervoor te zorgen dat dit ze niet overkomt?
Hoe voorkomen?
Allereerst is het van essentieel belang dat er back-ups worden gemaakt. Een back-up is een synoniem voor reservekopie. Wanneer er een back-up wordt gemaakt, wordt er als het ware een kopie gemaakt van alle bestanden op het apparaat, bijvoorbeeld een computer of tablet. Deze worden vervolgens opgeslagen op een schijf of in de cloud. De reservekopie komt heel erg van pas wanneer er onverwachts iets mis gaat. Een oorzaak kan zoal zijn dat de computer crasht of dat alle bestanden gewist zijn. Nog erger: alle bestanden op de computer worden versleuteld door een malafide organisatie. Denk hierbij aan Wannacry. Om dit allemaal te voorkomen en de schade zo veel mogelijk te beperken, is het van groot belang dat er regelmatig back-ups worden gemaakt. De data kan dan weer worden teruggehaald.
Bovendien is het belangrijk om het werk dikwijls en in veelvoud op te slaan. Bewaar bestanden dus ook in plaatsen als Dropbox of op een USB-stick, in plaats van alleen op het fysieke apparaat. Hierbij is een goede internetverbinding ook belangrijk.
Samenvatting
Het is dus het allerbelangrijkst om geregeld kopieën te maken van de data. Dit kan door middel van back-ups en de data op meerdere plaatsen op te slaan. Verder moeten de gegevens altijd toegankelijk zijn. Zorg daarom voor een goede internetverbinding en een goed disaster recovery plan.
U kan ons altijd contacteren indien u een plan wilt opstellen of meer informatie hierover wenst.